Üveggarnéla

Macrobrachium lanchesteri

Tudományos név:
Macrobrachium lanchesteri -- Macrobrachium lar néven is azonosítják
Egyéb nevek:
Üveggarnéla -- Glass Shrimp -- Glasgarnele -- Ghost Shrimp
Eredet:
Délkelet-Ázsia , Thaiföld
Méret:
hím: 8-10 cm nőstény: 5-8 cm
Ideális tartási hőmérséklet:
20°C-27°C
Etetés:
mindenevő; növényi alapú eleségek, egyéb haleledelek (lemezes, granulált stb.)
Szaporodás:
A nőstény lárvákat enged el. A lárvák több fejlődési stádumon mennek keresztül, fejlődésükhöz sós vizet nem igényelnek.Macrobrachium lanchesteri

Hazánkban (kivételesen) nagyon gyakori, sok kereskedésben kapható faj, az oldalon szereplő algaevő garnéláktól könnyen megkülönböztethető hosszúra nyúlt ollós pár lábáról. Könnyen tartható, de az apróbb garnélákat (főleg legyengült, beteg példányokat) megeheti! Találó nevét teljesen átlátszó testéről kapta, angolszász nyelvterületeken Szellem garnélának (Ghost Shrimp) is hívják - csakúgy, mint a nagyon hasonló, de kisebb testű Palaemonetes paludosus-t. Enyhén lúgos, közepesen kemény vízben érzi jól magát, tehát itthon a csapvíz megfelelő neki.
A hímek erőteljesebb alkatúak, hosszabbak az ollóik. Ragadozó természetűek, de kellő odafigyelés mellett társíthatók halakkal, csak a legyengült példányokat vadásszák le. Előfordulhat azonban éjjel, hogy megcsipkedik az alvó, így kiszolgáltatott helyzetben lévő halakat. Könnyen tarthatóak, bármit megesznek (száraz vagy fagyasztott tápok, tubifex stb.), 3-4 évig élnek.
Túl kicsi akváriumban ne tartsunk belőlük sokat, mert az egymás közti harcokhoz vezethet. Kicsi, kb 20 literes akváriumban csak pár egyedet tarthatunk, nagyobb csapathoz válasszunk méretesebb akváriumot sok növénnyel, kövekkel-fákkal, sok búvóhellyel. Erre szükségük lesz vedléskor is, hiszen az új páncéljuk megkeményedéséig sokkal sérülékenyebbek, valamint némi területvédő magatartás is megfigyelhető náluk. Szeretnek néha egy levél alján vagy kis üregben megbújva zsákmányra lesni, és ezt a kiválasztott helyet meg is védik ha kell. De sokat mászkálnak is az aljzaton, növényeken, berendezési tárgyakon, hosszú karjaikkal látványosan élelem után kutatva. Ha garnéláinkra számítunk az alga elleni küzdelemben, akkor az üveggarnéla nem a legjobb választás, szívesebben fogyaszt mindenféle más eleséget. Elég gyors mozgású, jó úszó és hatalmasat tud ugrani, ajánlott gondosan lefedni az akváriumot, nehogy a földön találjunk rá szegénykére kiszáradt állapotban. Ha az akvárium gondozása közben ráijesztünk, és szerencsétlen módon kiugrik, ne legyünk restek, óvatosan felszedve a földről rakjuk gyorsan vissza a vízbe, boldogan fog ismét úszkálni!

vissza