Crystal Red garnéla

Caridina cf. cantonensis "Crystal Red"

Tudományos név:
Caridina cf. cantonensis "Crystal Red" -- Caridina sp. "Crystal Red"
Egyéb nevek:
Crystal Red Shrimp -- Red Bee Shrimp -- Rubin kristály garnéla
Eredet:
Japán
Méret:
2-3 cm
Ideális tartási hőmérséklet:
22°C-26°C
Etetés:
alga, növényi alapú eleségek, egyéb haleledelek (lemezes, granulált stb.)
Szaporodás:
A nőstény apró garnélákat enged el

Crystal Red

A Caridina cf. cantonensis "Bee" vörös változata ez a csodaszép kis garnéla, mely megkapó külseje miatt hirtelen sok akvarista álmai garnélája lett. Bár a Bee eredetileg Kínából és Hong Kong-ból származik, de a Crystal Red származási helyének inkább Japánt tekintjük, mert ott lett kitenyésztve (1996, Hysayasu Suzuki). Vörös-fehér mintázata már fiatal korban is egyértelműen látható. Mára már számos variációjuk létezik, melyek mintázatukban különböznek. Valamelyiken szélesebbek a fehér sávok, kevesebb bennük a vörös, vagy akár nagyrészt fehérek is lehetnek keskeny vörös csíkokkal.
Az is mutatja a népszerűségüket, hogy ezen színvariációk tenyésztése szinte már külön iparággá fejlődött, a fehér-vörös színek aránya és mintázata alapján osztályozzák a Crystal Red garnélákat. Az így felállított osztályok közt sokszoros árkülönbség is lehet!
Tartásuk és tenyésztésük nehezebb, mint a Bee-é, jobban igénylik a lágyabb, kissé savas vizet (6-8 nk és 6,2-6,8 PH), a keményebb, lúgosabb vízben kevésbé hajlandóak szaporodi. A víz minőségére is érzékenyebbek az átlagnál, így több gondoskodást igényelnek, mint a többi algaevő garnéla.
Ezen okok miatt még a drágább, nehezebben beszerezhető garnélák közé tartozik. Nem célszerű együtt tartani Bee, Bumblebee, Tiger, Chinese Zebra garnélákkal, mert hibrid utódokat hozhatnak.

vissza