Caridina parvidentata

Tudományos név:
Caridina pareparensis parvidentata
Egyéb nevek:
Malawa Shrimp
Eredet:
Indonézia, Dél-Celebesz (Sulawesi)
Méret:
1,5-2 cm
Ideális tartási hőmérséklet:
22°C-28°C
Etetés:
Mindenevő, alga, növényi alapú eleségek, garnéla tápok, egyéb haleledelek (lemezes, granulált stb.)
Szaporodás:
A nőstény apró garnélákat enged el.

Caridina parvidentata

Angol nyelvterületen Malawa shrimp-ként, németül pedig Sulawesi Inlandsgarnele-ként ismert, a Sulawesi garnélák egyre népszerűbb csoportjának apró termetű, kevésbé színes képviselője. A többi Sulawesi garnélánál kevésbé érzékeny, jóval alkalmazkodóbb, így tartásukkor a vízparaméterekre nem kell olyannyira kínosan ügyelnünk. Ha ideális körülményeket akarunk teremteni nekik, akkor jól szűrt, tiszta, enyhén lúgos de lágy vízben tartsuk őket. Testük áttetsző, színezetükben változatosak, a nőstények is és hímek is lehetnek barnák, vörösesek, kékek és sárgásak. Könnyen megfigyelhetjük őket, mert nagyon aktívak, szeretnek sokat úszkálni, mint pl. a Red Nose garnélák.
Sajnos a hazai kereskedésekből teljesen hiányzik ez a faj (is), és külföldön is meglehetősen ritka. Pedig nem tartozik a legérzékenyebb garnélák közé, és bár nem annyira élénk színűek, mint a manapság divatosabb garnélák, de aktív viselkedésüknek köszönhetően sok-sok örömet okozhatnak a gondos akvaristáknak.
Szaporításuk sem nehéz, 3-4 hónapos korukra válnak ivaréretté, a nőstények jó körülmények közt kb 4 hetente petésednek, alkalmanként 10-15 kis garnélának adnak életet.

vissza