Legyező / sepregető garnéla

Atyopsis moluccensis

Tudományos név:
Atyopsis moluccensis
Egyéb nevek:
Legyező garnéla -- Sepregető garnéla -- Bamboo shrimp -- Asian filter shrimp -- Wood shrimp -- Fan shrimp -- Singapore shrimp
Eredet:
Délkelet-Ázsia
Méret:
8-12 cm
Ideális tartási hőmérséklet:
22°C-27°C
Etetés:
nagyon apró, mikroszkópikus élőlényeket/táplálékot szűr ki magának a vízből, lemezes/granulált eleségek stb.
Szaporodás:
A nőstény lárvákat enged el, melyek túléléséhez és fejlődéséhez sós víz (tengervíz) szükséges. A lárvák több fejlődési stádumon mennek keresztül, majd mikor elérik apró garnéla alakjukat, édesvízben nevelhetők, tarthatók tovább.


Atyopsis moluccensis

Legyező garnélából is szerencsére sokat látni a hazai kereskedésekben, így a könnyen beszerezhető fajokhoz tartozik. Tartásával sem szokott nagyobb probléma lenni, semleges körüli vízben jól érzi magát, nagyobb a tűréshatára, mint az érzékenyebb algázó garnéláknak (pl. Crystal Red, Bee stb). Nemcsak látványos különleges táplálkozási módja miatt, de rendkívül hasznos is, hiszen folyamatosan tisztítja, szűri a vizet. Jól beállt, megfelelő méretű, növényesített akváriumban talál magának elég élelmet, de etethető por eleségekkel, szétmorzsolt lemezes táppal, papucsállatkával, infuzóriával, planktonnal stb. Ezen kívül tisztogatja a talajt és a növényeket az algáktól, látványosan "felsepregeti" a lehullott eleséget (innen a sepregető garnéla megnevezés), maradékot is. Ollói nincsenek, legyezőkké módosultak az evolúció során. A legyező garnéla előszeretettel kapaszkodik meg az erősebb áramlatba nyúló növényeken, berendezési tárgyakon, és széttárt legyezőivel szűri ki magának a vízből a táplálékot. Ha így nem talál magának elég élelmet, akkor az aljazon keresgél magának. Ha túl sokat tesz így, akkor ez intő jel lehet, hogy éhezik. Ilyenkor mindenképp cselekednünk kell, mert az aljazon, kavicsokon sepregetés közben szerencsétlen esetben megsérülhetnek a legyezői! Nagyobb termete miatt bátrabban társíthatjuk halakkal, természetesen agresszívabb fajokkal nem. Békés természetű, nem bántja a nála jóval kisebb garnélákat se, így nekik is jó lakótársuk lehet. Hosszabb életű, megfelelő körülmények közt fogságban is akár 8-10 évig élhet. Érdekes tulajdonsága, hogy színét bizonyos mértékig változtatni tudja, környezetéhez alakíthatja. Alapvetően barna, oldalán kisebb csíkokkal, a hátán pedig egy világos sáv húzódik végig, a domináns hím viszont egész vörössé válik. Ha a rangját elveszti, akkor visszaszíneződik barnává.
Akváriumukban fontos az áramlás, ezért ne elégedjünk meg egy levegő hajtású szivacsszűrővel, alkalmazzunk inkább motoros belső vagy külső szűrőt (ha vannak kisebb garnélák is ugyanott, akkor persze ezeket garnéla biztossá kell tennünk). A kiáramló víz útjába helyezzünk el nagyobb fákat, erősebb növényeket vagy bármit, amire a legyező garnélák fel tudnak mászni és megkapaszkodni. Idejük nagy részét ezeken a helyeken fogják tölteni széttárt legyezőkkel szűrögetve a vízből az apró táplálékot.
Kifejlett példányoknál a legegyszerűbben úgy különböztethetjük meg a nemeket, hogy a hímek első pár lába erősebb, vaskosabb.

vissza