Óriás legyező / sepregető garnéla

Atya gabonensis

Tudományos név:
Atya gabonensis
Egyéb nevek:
Afrikai óriás legyező / sepregető garnéla -- Vampire Shrimp -- African Giant Filter Shrimp -- African Fan Shrimp
Eredet:
Afrika
Méret:
12-15 cm
Ideális tartási hőmérséklet:
22°C-27°C
Etetés:
Apró, mikroszkópikus élőlényeket/táplálékot szűr ki magának a vízből, lemezes/granulált eleségek stb.
Szaporodás:
A nőstény lárvákat enged el, melyek túléléséhez és fejlődéséhez sós víz (tengervíz) szükséges. A lárvák több fejlődési stádumon mennek keresztül, majd mikor elérik apró garnéla alakjukat, édesvízben nevelhetők, tarthatók tovább.


Atya gabonensis

Az Atya gabonensis az édesvízi garnélák, azon belül is a legyező vagy sepregető garnélák nehézsúlyú képviselője. Nyugat-Afrika köves folyóiban őshonos, a hazai kereskedésekben is gyakran találkozhatunk vele. Hasonlóan az Atyopsis moluccensis-hez, ős is legyezőivel szűri ki magának a táplálékot a vízből. Mérete miatt nagyobb akvárium ajánlott neki, minimum 70 literes, de inkább 100 literes vagy nagyobb medencében tartsuk! Erős, robosztus testalkata miatt ránézésre ez hihetetlen, de teljesen békés, nem bántja se a halakat, se a kisebb garnélákat, így bátran társíthatjuk. Fontos számára az erős áramlás, és a sok búvóhely amik kialakításánál figyeljünk rá, hogy neki nagyobb hely kell, mint a többi garnélánál megszoktuk. Jól beállt, sűrűn növényesített akváriumba telepítsük be. Friss akváriumban nem csak a vízparaméterek miatt kell aggódnunk, de olyankor még nincs elég mikroalga és egyéb mikroorganizmusok, vízben lebegő táplálék számára!
Színe lehet barna (ez a leggyakoribb), de kék, sárgás és vörös színekben is előfordul. Akváriumukban nagyobb szemű kavicsot használhatunk aljzatnak, ez áll közelebb természetes közegükhöz, de kisebb szemű kavics vagy homok sem okoz nekik gondot. Közepes keménységű, semleges kémhatású (vagy enyhén lúgos) víz megfelelő neki, de figyeljünk oda, hogy oxigénben gazdag legyen. Természetesen a többi garnélához hasonlóan nagyon érzékeny a nitritre, nitrátra, ammóniára, rézre. Bár a vízből is szűr ki magának táplálékot, de emellett etethetjük is garnéláknak vagy algázóknak készült tablettás eleséggel, lemezes haleleséggel stb, a lehulló élelmet fel fogja szedegetni a talajról.

vissza