Amano garnéla

Caridina multidentata

Tudományos név:
Caridina multidentata -- Caridina japonica
Egyéb nevek:
Amano Shrimp -- Amano garnéla -- Yamato Numa Ebi -- Yamato Shrimp
Eredet:
Japán, Tajvan; Japán Yamato régiója
Méret:
kb 4-6cm
Ideális tartási hőmérséklet:
22°C-26°C, de széles hőmérséklet tartományt elvisel
Etetés:
alga, növényi alapú eleségek, egyéb haleledelek (lemezes, granulált stb.)
Szaporodás:
A nőstény lárvákat enged el, melyek túléléséhez és fejlődéséhez sós víz (tengervíz) szükséges. A lárvák több fejlődési stádumon mennek keresztül, majd mikor elérik apró garnéla alakjukat, édesvízben nevelhetők, tarthatók tovább.

Amano garnéla

Az Amano garnélák talán a legnépszerűbbek az édesvízi garnélák közt. Takahasi Amano, méltán híres japán akvarista előszeretettel alkalmazta őket növényes akváriumaiban, mint rendkívül hatékony algaevőket. Egyesek a mai napig a leghatékonyabb algapusztítóként tartják őket számon. A többi algaevő garnélánál (Red Cherry, Bumblebee, Bee, Crystal Red stb) kissé nagyobb, testesebb garnéla. Testük áttetsző, így bizonyos mértékig megfigyelhetőek belső szervei is, oldalukat több sorban barnás pöttyök díszítik. A nemek megkülönböztetése rendkívül egyszerű: a nőstények jóval nagyobbak és testesebbek, mint a hímek.
Nem tartozik a legérzékenyebb garnélák közé, de a magas nitrát, a víz nehézfém tartalma, oxigénhiány velük is hamar végezhet! Valamint ha túl kicsi számukra a hely, vagy kevés az élelem, esetleg más okból nem érzik jól magukat lakhelyükön, akkor bámulatos ügyességgel megszökhetnek az akváriumból, ha nem fedjük le elég gondosan.
Szaporításuk módja sokáig teljesen ismeretlen volt az akvaristák körében. Apró lárvái pár napon belül elpusztultak az édesvízben. Kiderült viszont, hogy természetes körülmények között ezek a lárvák szabadon úsznak egész a tengerig, és ott a sós vízben fejlődnek ki, majd másznak vissza a folyókba, így lehullt a lepel az "Amano-k titkáról". Bár még így se könnyű dolog Amano-t tenyészteni, de ennek tudatában már lényegesen egyszerűbb.
Tartásukhoz nem szükségesek olyannyira speciális vízparaméterek, mint az érzékenyebb garnéláknál, egyaránt tarthatóak lágyabb vagy keményebb vízben is, viszont rájuk is igaz, hogy érzékenyek a hirtelen környezetváltozásra. Természetesen ők is leginkább növényekkel dúsan beültetett akváriumban érzik jól magukat!

vissza