Garnélás akvárium

Az akvarisztikával ismerkedők az esetek nagy többségében halak számára rendezik be első akváriumukat. Szerencsés esetben ott első garnéláik is jól fogják érezni magukat, de én az apróbb garnéláknak inkább külön, direkt az ő igényeikhez igazított akváriumot javaslok. Egy ilyen garnélás akvárium megtervezéséhez, kialakításához szeretnék ötleteket adni ezzel a cikkel.

Az akvárium mérete nem különösebben fontos, az apróbb Caridina Neocaridina fajok számára elegendő akár csak egy kis 30 literes is, de én inkább minimum 50 literes medencét javaslok, hiszen minél nagyobb az akvárium, annál stabilabb, könnyebb gondozni, berendezni. És persze kis garnéláink se fognak haragudni ránk, ha több helyük van :) Természetesen a nagyobb testű garnéláknak nagyobb akváriumot kell választani.

Szűrő A szűrés megválasztásakor vegyük figyelembe, hogy a garnélák nem szeretik a túl nagy áramlást (kivéve a legyező garnélákat), valamint azt is, hogy ne tudja a szűrő beszippantani az apró termetű garnélákat! Kisebb akváriumokban a levegő hajtású szivacsszűrők tökéletesen megfelelőek, nagyobb akváriumokhoz már illik inkább egy megbízható külső szűrőt vennünk, de a szívó csőre ekkor mindenképp tennünk kell pl. egy szivacsot, hogy a garnélák ne férjenek bele. Vannak olyan gyári akváriumok, ahol tetőbe épített szűrő működik, ezek is tökéletesen megfelelőek az előbb említett (és a képen látható) trükkel.
Ez persze csökkenti a szűrőben az áramlási sebességet, de előszűrőként is funkcionál, így kevesebb fizikai szennyeződés kerül be a biológiai szűrőbe, ami szintén előnyt jelent.

Mivel garnéláink általában a 22-24 °C hőmérsékleten érzik jól magukat, valamint a hűvösebb vizet sokkal jobban tolerálják, mint a túl meleget, így külön fűtésre sincs feltétlen szükség. A világítást természetesen a beültetett növények igényeihez és saját esztétikai érzékünkhöz igazíthatjuk. A boltban kapható gyári akvárium szettek tetejébe világítás is szokott lenni, ha magunk építjük meg, akkor viszont bátran tervezhetünk annál erősebb világítást is. A garnélákat nem fogja zavarni, az erősebb fény miatt jobban szaporodó algákat pedig előszeretettel fogják fogyasztani. Túlzásokba persze ne essünk, de vegyük figyelembe, hogy az alga a természetes táplálékuk, teljesen algamentes akváriumban sokkal kevesebb táplálékot találnak maguknak!

AkváriumNövényekkel nem szabad spórolnunk, ültessük tele bátran az akváriumot! Mindenképp jó, ha sok mohát telepítünk be (pl jávai mohát), mert az búvóhelyül is szolgál a garnéláknak, és sok táplálékot is találnak benne. Úszó májmohát is rakhatunk be, akár mostanában divatos módon kőre kötözve, akár csak a felszínen úsztatva, mindkét esetben szintén jó táplálék forrás kis kedvenceink számára.
Talajnak apró szemű kavicsot érdemes választani, amiben a növények jól fejlődnek.
Egyéb dekorációnak kiválló a vasfa, arra még jávai mohát is ráültethetünk. Nagyobb kövekkel is díszíthetjük garnélás akváriumunkat, a rajta megtelepedő algának szintén nem tudnak ellenállni garnéláink. Igyekezzünk dúsan növényesíteni!

Ha tehát megvettük már az akváriumot, beleraktuk az alaposan kimosott talajt (esetlegesen meszes kavicsok esetében érdemes kisavazni is), feltöltöttük vízzel, beültettük növényekkel, a szűrés, levegőztetés, világítás is megfelelően működik, akkor várjuk meg türelmesen, míg beáll az alapvető biológiai egyensúly. Ne kövessük el azt a hibát, hogy a még teljesen friss, pár napos akváriumba garnélákat rakunk, mert ezzel nagyon könnyen okozhatjuk halálukat! A még nem beállt akváriumban megjelenő nitrit végzetes garnéláink számára, valamint a teljesen "steril" környezetben élelmet se fognak találni. Szerintem a legjobb, ha megvárjuk, míg az újonnan berendezett akvárium elkezd szépen algásodni, és akkor már jó élőhelyül szolgálhat új kedvenceinknek.

Amint a fentiekből kiderül, egy kis 50 literes akváriumot viszonylag kis költségvetéssel is berendezhetünk garnélásnak, és lelkiismeretes gondozással, megfelelő odafigyeléssel szép, egészséges, boldog garnélák lakhatják azt a mi örömünkre is.
Sok sikert kívánok hozzá!

Várkonyi Andor

vissza